Emiliahelena's

Emiliahelena's

lördag 6 oktober 2012

2 månader!

Kan ni fatta? Jag har varit på vift i 2 månader, sick! Det börjar kännas som hem här nu.
En fortsättning på mitt förra inlägg. Jag läser amerikansk samhällslära och vi hade ett prov som var superlätt! Jag läste typ 20 min. Jag fick fulla poäng när andra halvan av klassen fick underkänt.
Jag förstår inte. Är de faktist så dumma? Deras prov består inte av essäer utan det är flervalsfrågor så man skall bara ringa in rätt svar eller så är det sant/falskt frågor..

Om en månad har de presidentval här så det finns massor med reklam överallt. Vi tittade på en debatt på onsdag i tvn, det är alltså Mitt Romeny(republikan) vs Barack Obama(demokrat). Förra gången det var val ville jag att Obama skulle vinna för att han skulle vara den första svarta presidenten. Det kommer att bli ett intressant och jämt val. När jag lyssnade på dem tyckte jag inte att någondera av dem är något bra men jag lutar mera mot Romneys håll. Men egentligen har det ingen skillnad vad jag tycker för jag skall bara vara här i 10 månader till. Presidenten i USA har mycket mera makt än i Finland så amerikanerna tar valet seriöst. Människor har skyltar på sina gårdar som visar vem de stöder. En annan sak som är annorlunda är att kandidaterna faktist säger dåliga saker om varandra för att själva verka bättre. Jag tycker det är ganska fräckt, i stället skulle de endast kunna koncentrera sig på sina egna goda saker. Min hostpappa skrattade när jag berättade om vårt val med Pekka Haavisto.

Igår hade jag ett möte på kvällen var jag berättade om hur det är att vara utbyteselev. Det är ingen lätt sak. Jag funderade aldrig före jag for iväg hur svårt det skulle vara att bygga upp alla nya relationer. Jag uppskattar alla gamla och nya utbyteselever för de är alla supermodiga människor som vågar lämna sina hem och starta om. Men man lär sig massor och det är en fantastisk erfarenhet och upplevelse som man inte kan uppleva på andra ställen. Men det är ingen dans på rosor alltid. Det som jag egentligen skulle berätta med mötet var att när vi körde hem, såg vi en cyklist ligga på bilvägen, kan ni tänka er, bilisten som hade kört på honom hade stuckit!! Vilken feg, liten, skitklönt! Tur för honom att jag inte får tag i honom. Jag tror cyklisten klarade sig, han for iväg med ambulansen.

Idag marcherad vi med bandet kl 10 på morgonen i en parad. Det var hett och svettit! Föreställ er att marchera och spela cymbaler i 30 grader i solen i uniform. SVETTIGT.

Idag var jag också på en amerikansk begravning. Familjens morfar dog i förra veckan. Han var gammal. Begravningar här är ganska likadana som i Finland. Jag får erfarenheter av alla sidor i Amerika.
Visste ni att "Fader vår" är helt samma på engelska bara översatt.?

Imorgon far bussen iväg till Jacksonville, bandet skall spela på en viktig fotbollsmatch. Ett heldagsprojekt.

När jag kom hem på fredag hade Soffan skickat ett paket med posten! Jag blev super, super glad! Jag har verkligen saknat finsk choklad och salmiak!  TACK!<3 Jag fick presenten för att det är 4 månader tills vi fyller 18! (samma dag) Jag har faktist inte funderat så mycket på min födis eftersom den inte påverkar mig så mycket när jag är här. Jag tycker det är jätte kul att ha samma dag födelsedag som två av mina vänner. Soffan och Becki!! Jätte synd att jag inte kommer att kunna fara till baren och fira med er men vi tar det sedan i juli! ;)


KRam.

10 kommentarer:

 1. USAs president har inte bara mer makt än Finlands, han har mest makt i världen i sitt ämbete, eftersom han också fungerar som landets statsminister och de facto som militärens befälhavare, också i krigstid.

  Tycker annars att det är förjävligt att istället för att fokusera på positiva saker hos den egna kandidaten så sätter man tid och pengar på att smutskasta den andra. Följde med debatten en aning, och så fort Barack eller Mitt fick en fråga som var lite ens svår så gjorde de en ''Timo Soini'' och börja skylla på den andra för alla problem mellan himmel och jord de bara kunde komma på. Märkte du att Romney hela tiden använda Ronald Reagan som en auktoritet, medan Obama återgick till Clitons tid?

  Kul blogg, by the way :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack! Haha vetdu jag trodde först någon professor i politik läser min blogg. Så du slapp in till åbo statsvetenskap?:)
   Men joo du har så rätt! Jag diggar inte riktigt någon av dem..

   Radera
  2. Professor Sundberg. Har en bra klang. Kanske något man borde satsa på ändå? :D
   Javisst, med 93/100 poäng. Blev otroligt glad när jag fick hem brevet, det var helt overkligt att veta att man kommit in på ett universitet!
   Om jag skulle måsta välja på en av dem skulle jag antagligen välja Obama. Romney är, fastän han är charmig och talar folket språk, på tok för konservativ och gammaldags. Han definierar till exempel barn som tillkommer via våldtäkter för ''gåvor från gud'' och tänker tvångsinföra (kristen) religion i alla statliga läroverk. Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst, men då blir jag ju som Obama-nissarna som bara smutskastar honom, eller hur? Det där var bara ett par exempel. :D
   Ha det bra!

   Radera
  3. Varför inte, du skulle säkert passa! :D Wow, Grattis, nice poäng där hördu! haha du har bra åsikter! När jag har hört mera om båda kandidaterna kanske Obama är snäppet bättre men de har båda saker jag inte gillar..
   Ha det så bra!!(:

   Radera
 2. Saaknar dig! Vi ska fira genast när du kommer hem! Njuuuut av allt godis! :D KRAAM! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska vi absolut göra!!! :D TACK!!! SAKNAR DEJ<3! KRAM

   Radera
 3. Jag trodde att ja såg dej i aulan idag å höll nestan på att ropa EMILIA när jag kom på att de int va du! :( Ha de rolit, saknar dej!! :))) <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naaawwww!! :)) Tack, saknar dej med!!!<3 Ha det bra:) kram!

   Radera
 4. hahaha såg först nu dehä inlägge^^ håller me becki, SEN FAR VI UT! :D o faktiskt samma som panda o, ja tror ofta att ja ser dig omkring :') (btw så finns de en etta som liknar dej mycke, iaf bakifrån så man blir helt tvinni hela tiden när man ser henne;) ) kram Soffan :--D

  SvaraRadera
  Svar
  1. jepp :D nå bra att de finns nån som påminner om mej så glömmer ni int mej :D kram!!

   Radera