Emiliahelena's

Emiliahelena's

söndag 12 januari 2014

Do you feel squeezed?

"Don't let yourselves be squeezed"
-Brother Stephen

På lördag var jag på Taizémässa som ordnades här i Borgå. Broder Stephen från Taizéklostret i Frankrike var på besök och han framförde en viktig sak. Skulle du tycka om att känna dig som en ketchupsflaska som någon bara kan trycka ur dig ditt innehåll? Jag skulle verkligen inte det och jag brukar inte låta mig själv känna så heller. Fast det är många som lever så, varje dag. Jag ser det i skolan, på fritiden, överallt.

Det är många saker som kan få oss att känna oss ihoptryckta. Skönhetsideal från alla modeller som vi ser varenda dag på reklamer etc, pengproblem, grupptryck, vänner, press från föräldrar. Det finns en massa saker. 

En orsak varför jag inte har instagram är att alla människor sätter in dom bästa och finaste bilderna in där, allt det bästa som de gjort och när de ser bra ut på en bild. Hur ofta ser man en negativ bild? Alla vill göra reklam hur bra deras liv är. Jag vill inte känna mig nertryckt av allas bilder för att mitt eget liv inte är lika glamouröst så jag tänker inte sätta flera timmar i dagen på att stirra på sådana bilder som får mig själv att sucka. När det var mera populärt att skriva statusar på facebook för några år sedan blev jag ledsen varje gång jag loggade in, alla skrev hur roligt de hade och jag mådde inte själv så bra, så att läsa om hur roligt alla andra hade gjorde mig bara ledsen.

Det finns så många människor som är osäkra på sig själva, blyga. Det är inget fel på det, alla är vi olika fast man kommer så mycket längre om man lite vågar. Varenda dag står det människor utanför matsalen i skolan som väntar på sin vän för att de inte vågar gå ensamma in i matsalen. Tänk om någon ser att man sitter ensam? Fy, vad pinsamt och vad pinsamt att fråga någon halvbekant om man får sitta med dem. Många människor i grupp tror att de måste bete sig eller klä sig på ett visst sätt annors tycker inte deras kompisar om dem, varför är du över huvudtaget kompis med dem om du inte kan vara dig själv med dem? Antagligen för att man inte vill vara ensam. 

En kvinna i gruppen sa att hon är lärare och hon har sett att många som inte låter sig själva "be squeezed" ofta är ganska ensamma människor, vilket är jätte synd. 

Jag vågar gå in ensam i matsalen och jag vågar gå utan smink i skolan men det finns också saker som trycker ner mig. Elektronik trycker ner mig, jag hatar när du sitter någonstans med sju personer och alla har sin telefon framme, alla är inne i sin egen värld och det finns ingenting jag kan göra åt saken utom att ta fram min egen telefon, det är jävla synd i min egen åsikt. En annan sak som trycker ner mig är "fake-people," jag hatar när människor talar illa om sina vänner bakom ryggen mm, jag är så trött på sådant, lika trött som jag är på onödigt skvaller. Jag har funderat på hur jag skall komma över mina nertryckningar. Jag har funderat på att stänga ner min telefon, twitter och facebook, fast problemet där är att man skulle bli så utanför i det sociala livet. I det andra fallet har jag bara bestämt mig för att undvika sådana personer som får mig att känna mig nedtryckt. 

Det jag menar med det här inlägget, var dig själv! Låt dig inte bli "SQUEEZED"! Var ärlig mot dig själv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar