Emiliahelena's

Emiliahelena's

tisdag 9 september 2014

Totally finlandssvensk

Jag blir så arg på "Fritt Språkval" kampanjen! Jag ser rött framför mina ögon. Jag skulle ha lust att stämma dem inför Europeiska domstolen för diskriminering mot en minoritet. Okej, kanske det inte riktigt är så radikalt men jag blir jätte ledsen av att läsa om deras nya kampanj med reklam i bussar i Helsingfors. Det känns som en personlig attack mot mig som finlandssvensk, fastän det är en kampanj mot att få den obligatoriska svenskan bort från skolan. Men alla vet vi att så fort den obligatoriska svenskan tas bort så kommer vi att få ännu sämre betjäning på svenska hos myndigheter. En annan sak som också gör mig upprörd är att föreningen delar ut material till skolor! Små barn vet verkligen inte vad som är det bästa för dem och om de läser om "pakkoruotsi pois" som gör skolan lättare för dem, är de förstås genast med på noterna och hatet mot svenskan blir större. Jag tänker bojkotta Helsingfors bussar ända tills de tar bort den orättvisa reklamen! Det är en sak att börja ett medborgarinitiativ men det är en helt annan sak att sprida dålig propaganda som får människor på dåligt humör, rent ut sagt elakt gjort av föreningen. Jag hoppas att våra riksdagsledamöter är så kloka att de inte låter sig påverkas av propagandan!


6 kommentarer:

 1. Olen kanssasi eri mieltä - voisitpa hetken nähdä tilanteen muiden kieliryhmien näkökulmasta!

  Ruotsinkielisessä ympäristössä ilmeisesti pidetään pakkoruotsia varsin hyvänä juttuna muille kieliryhmille. Mutta näin ei ole.

  Missään maailmassa ei ole pakkoruotsin kaltaista pienen vähemmistökielen pakollisuutta. Tämä kertoo jo paljon.

  Muutamassa maassa on pakollisia kieliopintoja, jotka eivät ole maailmankieliä. Esimerkiksi Islannin pakkoskandi (tanska, ruotsi tai norja) johtuu siitä, ettei niin pienellä väestöllä ole mahdollisuutta organisoida kattavaa koulutusta ja asiantuntijaverkostoja, on pakko nojata entiseen emämaahan ja muuhun skandinaviaan. Ja Irlannissa taas elvytettävänä on esivanhempien kieli, joka lähes sammui brittihallinnon aikana. Koska siellä valtaosan äidinkielenä on englanti, heille ei yhteydenpito muuhun maailmaan tuota ongelmia eikä kielitaitoa tarvita siihen.

  Jopa Ahvenanmaalta poistettiin pakkosuomi. Perusteena oli, että pakko söi saarelta muun kielitaidon. Aivan sama peruste käy mannermaalla pakkoruotsin suhteen.

  Pakollista virkavähemmistökieltä kaikille akateemisille ei ole yhtään missään, paitsi siis Suomessa.

  Otat asian kovin henkilökohtaisesti. Mutta oikeasti tilanne on henkilökohtainen meille suomenkielisille tai uussuomalaisille, joiden kielitarpeet ovat tyystin toisenlaiset. Maamme tunnettu vähemmistötutkija Pasi Saukkonen sanoi viime kesänä Suomiareenalla: "ruotsi voi avata muutamille suomenkielisille ovia, muttei kaikille".

  Soininvaara kirjoitti taannoin blogissaan:
  "On jotenkin periaatekysymys, että kouluopetusta arvioidaan lähtien oppilaan omasta edusta eikä jonkun muun edusta. Siksi asiaa on harkittava sen kannalta, onko ruotsin pakollisesta opiskelusta hyötyä oppilaalle itselleen."

  Enbuske, joka on hyvin kiintynyt ruotsin kieleen, perusteli jo kauan sitten: "Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa. --- Jos joku ei tarvitse ruotsia elämässään, niin silloin hän ei sitä ei tarvitse. Ruotsin opiskelua puolustetaan usein sympaattisilla tarinoilla. Joku kertoo käytännön esimerkin elämästään; opiskelin ruotsia ja sitten pääsin Tukholmaan töihin, löysin ruotsinkielisen puolison tai luin mahtavia kirjoja ruotsiksi. Jos nyt kuitenkin ollaan älyllisesti rehellisiä, ongelmana on, että ruotsin kielen paikalle voisi pistää ihan minkä muun tahansa kielen tai taidon."

  Teen työtä kielivapauden puolesta pakkoruotsin poistamiseksi. Jos haluat kysyä jotain, vastaan mielelläni. Kyse ei ole ruotsinvastaisuudesta vaan pakonvastaisuudesta. Sama kritiikki kuultaisiin, vaikka meillä olisi pakkoruotsin sijaan pakkosaame.

  Kysy pois!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos kommentistasi, en ole samaa mieltä mutta sehän ei ole mikään yllätys.

   Ymmärrän jos ruotsinkieltä ei tarvita Pohjois-Suomessa ja sieltä ehkä voisi poistaa pakkoruotsin, mutta Uudellamaalla ja rannikkoa pitkin ei ole huono asia osata ruotsia! Miksi pitää puhua pakosta? Kaikkien pitää opiskella matematiikkaa koulussa, en usko että ikinä tarvitsen derivataa koulun ulkopuolella mutten aloita protestoida sitä vastaan kaupungilla ja kutsua sitä pakkomatematiikasta. Ihmiset ei aina tiedä mikä on heille parasta ja siksi meillä on lakeja ja sääntöja. Jos pakkoruotsia otetaan pois ja oppilaat saavat itse valita mitä kieltä he opiskelevat voi olla ettei ne valitse mitään kieltä ollenkaan, ja kohta keskimäärä suomalaisista osaavat vain kaksi kieltä, kolmen sijaan, onko tämä hyvä asia mielestäsi? Meille suomalaisille on etu että osaamme paljon kielejä globalisoituneessa maailmassamme, ei voi ikinä puhua että on turhaan opiskellut jotain kieltä! Meidän oma presidentimme tukee ruotsinkieltä, olen itse kunnellut hänen sanovansa sen, hän myös sanoi että Suomalaiset tarvitsevat ruotsinkieltä kun teemme yhteistöitä Pohjois maiden kanssa. Jos et tiennyt niin tanska, islanti, norja ja ruotsin kielet ovat melkein samanlaisia, minä esimerkiksi ymmärrän norjaa. On ihan luonnollista että suomalaisetkin oppivat samaa kieltä kun muut Pohjoismaat!

   Sanotaan että pakkoruotsi poistetaan opetussuunnitelmasta ja vain yksi oppilas suomenkielisessä koulussa haluaa opiskella ruotsia, miten voi taata että hän saa opiskella ruotsia? Yleensä käy niin jos ei ole tarpeeksi kiinnostuneita, kurssia ei järjestetä koska koulun resursit ovat vähissä.

   Kyllä ymmärrän sen ottavan päähän että on pakko opiskella ruotsia kun sitä käytetään niin vähän muttet sinäkään voi sanoa ettei se olisi hyödyllistä (kuolinvuoteellasi saat sanoa sen), kyllä minuakin ottaa päähän suomentunneilla..

   Teidän kampanja lisää vaan vihallisuutta suomenruotsalaisten ja suomalaisten välillä, minusta se ei ole hyvä asia.

   Olen pahoillani kirjoitusvirheistäni, ainakin yritin vastata äidinkielelläsi.

   -Emilia

   Radera
  2. Kiitos kommentistasi, en ole samaa mieltä mutta sehän ei ole mikään yllätys.

   Tack för ditt svar!

   "Ymmärrän jos ruotsinkieltä ei tarvita Pohjois-Suomessa ja sieltä ehkä voisi poistaa pakkoruotsin, mutta Uudellamaalla ja rannikkoa pitkin ei ole huono asia osata ruotsia!"

   Men det där är ju ingen argument för obligatoriet. Det är ju inte heller ett dåligt att kunna finska på Åland men de har valt att inte ha tvångsfinska där.

   "Miksi pitää puhua pakosta? Kaikkien pitää opiskella matematiikkaa koulussa, en usko että ikinä tarvitsen derivataa koulun ulkopuolella mutten aloita protestoida sitä vastaan kaupungilla ja kutsua sitä pakkomatematiikasta."

   Alla ämnena i skolan har sina egna argumenter. Man kan inte argumentera för matematiken med hitorians obligatoriet. Matematik har sina argumenter och historia har sina argumenter - och språk har sina argumenter. Matematik läser man i alla skolor i världen och funktionlära är bara en del av matematiken. Men den hjälper nog alla som vill förstå, hur man arbetar med modeller om verkligheten. Språk läser man för att kunna kommunicera med andra kulturer, för att kunna läsa om vetenskap, teknik, kultur osv. på främmande språk. Engleskan är så nyttigt att den borde egentligen vara obligatorisk - men det är inte. Argumenter för svenskans obligatoriet (historia, Norden, handeln med Sverige) räcker inte till.

   "Ihmiset ei aina tiedä mikä on heille parasta ja siksi meillä on lakeja ja sääntöja. Jos pakkoruotsia otetaan pois ja oppilaat saavat itse valita mitä kieltä he opiskelevat voi olla ettei ne valitse mitään kieltä ollenkaan, ja kohta keskimäärä suomalaisista osaavat vain kaksi kieltä, kolmen sijaan, onko tämä hyvä asia mielestäsi?"

   Man kan ju ha två främmande språk (A och B) för alla. Man bara får välja själv de språk man studerar.

   "Meille suomalaisille on etu että osaamme paljon kielejä globalisoituneessa maailmassamme, ei voi ikinä puhua että on turhaan opiskellut jotain kieltä!"

   Man kan inte läsa bara språk så att visst är det problematisk om alla kan bara engelska (som är nyttig) och svenska (som är obligatorisk). Tre främmande språk kräver man ingenstans av alla. Även två främmande språk är mycket för de mesta. Alla är ju inte humanister.

   "Meidän oma presidentimme tukee ruotsinkieltä, olen itse kunnellut hänen sanovansa sen, hän myös sanoi että Suomalaiset tarvitsevat ruotsinkieltä kun teemme yhteistöitä Pohjois maiden kanssa."

   Presidenten talar nog liturgin ganska ofta.

   "Jos et tiennyt niin tanska, islanti, norja ja ruotsin kielet ovat melkein samanlaisia, minä esimerkiksi ymmärrän norjaa. On ihan luonnollista että suomalaisetkin oppivat samaa kieltä kun muut Pohjoismaat!"

   Nog kan jag läsa och förstå lite norska på grund av svenska, men danska är mycket svårare och isländska är helt omöjligt ;)

   Radera
  3. "Sanotaan että pakkoruotsi poistetaan opetussuunnitelmasta ja vain yksi oppilas suomenkielisessä koulussa haluaa opiskella ruotsia, miten voi taata että hän saa opiskella ruotsia? Yleensä käy niin jos ei ole tarpeeksi kiinnostuneita, kurssia ei järjestetä koska koulun resursit ovat vähissä."

   Det finns ungefär 100 elever på samma nivå i en vanlig finskspråkig skola. Säger du att bara en skulle läsa svenska - och för att säkra den här möjligheten alla andra 99 måste ha obligatorisk svenska? Så kan det ju inte vara. Men nog kan man, om man vill, garantera i högstadiet att alla har en subjektiv rättighet att studera svenska. Då behöver man datorstöd fjärrundervisning om det finns bara en eller två - troligen blir det nog hela grupper.

   Kyllä ymmärrän sen ottavan päähän että on pakko opiskella ruotsia kun sitä käytetään niin vähän muttet sinäkään voi sanoa ettei se olisi hyödyllistä (kuolinvuoteellasi saat sanoa sen), kyllä minuakin ottaa päähän suomentunneilla..

   Över två tredjedelar av folk i alla galluper är för fritt språkval. Det här berättar nog mycket för svenskans nyttighet. Nog är det ok att kunna skriva med dig nu, och det ok att läsa Södergrans dikter eller förstå vad man talar i Strömsö - men man kan inte tala om nyttighet. Svenskan kan inte vara nyttigt eller intressant för alla. Varför inte låta oss välja mellan olika språk eller olika kunskaper?

   Teidän kampanja lisää vaan vihallisuutta suomenruotsalaisten ja suomalaisten välillä, minusta se ei ole hyvä asia.

   Kanske det är tvångssvenskan som redan har skadat förhållandena mellan språkgrupper. Och i Finland finns det nuförtiden också gott om nyfinnar som har helt olika språkbehov.

   Olen pahoillani kirjoitusvirheistäni, ainakin yritin vastata äidinkielelläsi.

   Du skriver vacker finska, mycket bättre än min svenska. Tack.

   Vill du fråga ännu nånting?

   Radera
  4. No, but thank you very much for your answers, I appreciate you answering in Swedish! And this is the great Finnish school system, we can communicate in three languages ;) Peace out

   Radera
  5. Ok. But please try to understand that our work against mandatory Swedish is not based on hate against the Swedish-speaking population of Finland or even Swedish language. The same actions would take place against mandatory Russian or mandatory German och mandatory Sami.

   Live long and prosper!

   Radera