Emiliahelena's

Emiliahelena's

torsdag 2 mars 2017

Kommunalval, va e de rikit?

Nyheterna börjar fyllas av kommunalval och Facebookflödet fylls av kandidater som vill få sin röst hörd, men vad är kommunalval och fullmäktige egentligen?

I kommunalvalet röstar man fram ledamöter (personer som representerar en folkgrupp) till kommunens/stadens fullmäktige. Enkelt sagt är fullmäktige som kommunens egen riksdag. Om riksdagen är obekant kan man säga att fullmäktige består av ett antal personer som bestämmer om de viktigaste sakerna i kommunen. Antalet ledamöter bestäms av hur många som bor i kommunen. I Borgå finns det 51 ledamöter. De här ledamöterna ska nu väljas i vårens kommunalval. Kommunfullmäktige bestämmer t.ex. om Borgås budget, som påverkar till exempel hur många skolor som kan upprätthållas.

Vem får rösta? Alla finska medborgare som fyllt 18. Utlänningar (över 18) som två år har haft en finsk kommun som hemkommun får också rösta i kommunalvalet.

När kan man rösta? Kommunalval ordnas vart fjärde år. I år är valdagen den 9 april. Förhandsröstningen sker 29.3-4.4. Om du bor utomlands men ännu har Borgå som hemkommun kan du förhandsrösta här mellan 29.3-1.4.

Var kan man rösta? Om du väljer att förhandsrösta så kan man rösta var som helst i Finland på förhandsröstningsplatserna. Med andra ord, om du är i Åbo kan du rösta där i Borgås kommunalval. I Borgå kan man förhandsrösta bl.annat i S-market eller K-supermarket. Ifall du väljer att rösta på valdagen den nionde april måste du rösta i den vallokal som valsedeln säger (som kommer hem i posten.) En vallokal kan t.ex vara ett daghem nära du bor.

Vem kan man rösta på? Det finns många kandidater i Borgå att välja på, t.ex jag :) Man kan endast rösta på kandidater i den kommunen var man är inskriven som hemkommun. Observera speciellt studeranden att man kan vara tillfälligt flyttad till en annan ort och ändå ha sin födelseort som hemkommun, beroende på hur du har valt i flyttanmälan. Du kan kolla var du är inskriven med att logga in här.

Hur röstar man? Det räcker att ha med ett giltigt ID, sedan får du en röstlapp och går och skriver på den numret på kandidaten som du vill rösta på. Kandidatnumren borde komma nästa vecka.

Har det någon skillnad om jag röstar? JO, DET HAR SKILLNAD. Det är jätte viktigt att rösta i val, speciellt vi unga är dåliga på att rösta men vi måste bli bättre! Om man inte röstar har man inte heller rätt att klaga på beslut som görs tycker jag. Vårt demokratiska samhälle ger rätten till medborgarna att bestämma vem som ska sitta på "maktfrågorna" så använd din rätt och rösta.


Trevligt veckoslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar