Emiliahelena's

Emiliahelena's

söndag 10 september 2017

Hemlagat

Det här veckoslutet har jag och Mark varit i Åbo utan större planer och skönt så. Under veckan började skolarbetet samt övriga aktiviteter och tempot från att ligga hela dagen vid poolen i Grekland till att jobba från morgon till kväll var en stor skillnad. 

Det här veckoslutet gjorde vi mycket mat, några lite extra produkter som jag vill tipsa er om. Gott & billigt, allt vegetariskt (inte veganskt) & glutenfritt. 

Bondost, gott & enkelt

Behövs:
1l röd mjöl
1 burk gräddfil
3/4 ägg (stora/små)
3 tsk salt

Gör så här: Blanda mjölk, gräddfil och ägg i en kastrull och koka upp, tills massan börjar ysta sig. Ta åt sidan kastrullen, salta, låt stå några minuter och häll sedan över i en sil. Låt den färdiga osten vara i kylskåpet i några timmar innan man äter den. 


Tzatziki, grekisk heaven. 

Kollade receptet från Heidis matblogg.


Fröknäcke, det "hälsosamma" godiset.

Behövs:
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
2 dl majsmjöl
salt
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten

Gör så här: Blanda alla ingredienser och tryck sedan ut smeten mellan två bakplåtspapper. Dra bort det översta pappret och grädda i ugnen 1 timme i 150 grader.


Inspiration från Grekland, låt oss kalla den: Emilias vegegratäng

Behövs: 
Potatis
blomkål
tomat
(färska råvaror) 
saltanötter 
1-2 paket fetaost
 peppar
 chilikrydda
Mängderna beror på hur mycket du vill äta.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Grädda först den skalade och skurna potatisen ca 15-20 min, tilsätt sedan blomkålen och nötterna och låt vara 10 min i ugnen. Till sist lägg till tomaten, den smulade fetaosten och kryddorna och ha gratängen i ugnen i 10 min till. 
Serveras med tzatziki. 



Bon appétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar